SEA CAT

Afiseaza: 1-1 din 1 produse

 Filtre
Catamaran SEA CAT

Un catamaran SEA CAT (în mod informal,un "cat" sau „pisica de mare”) este o ambarcațiune cu mai mult de o cocă, care prezintă două carene paralele de dimensiuni egale. Este o ambarcațiune cu geometrie stabilizată, care își derivă stabilitatea din fasciculul său larg, mai degrabă decât de la o chilă balastată ca în cazul unei ambarcațiuni cu monococă. Catamaranele au, de obicei, un volum mai mic al carenei, o deplasare mai mică și un pescaj mai mic decât monococa de lungime comparabilă. Cele două carene combinate au, de asemenea, adesea o rezistență hidrodinamică mai mică decât barcile comparabile, necesitând o putere de propulsie mai mică fie de la pânze, fie de la motoare. Poziția mai largă a catamaranului pe apă poate reduce atât mișcarea înclinată, cât și indusă de valuri, în comparație cu un vas monococă.

Catamaranele au fost inventate de popoarele austroneziene, ceea ce a permis extinderea lor în insulele Oceanului Indian și Pacific.

Catamaranele variază în dimensiune, de la nave mici cu vele sau cu vâsle până la nave maritime mari și feriboturi auto roll-on/roll-off. Structura care leagă cele două carene ale unui catamaran variază de la un cadru simplu înșirat cu chingi pentru a sprijini echipajul până la o suprastructură cu punte care încorporează o cabină extinsă și/sau spațiu de marfă.
 

Ce este un catamaran?
Catamaranul este o nava sau ambarcatiune de tip multi-corp, mai exact ea are 2 corpuri imerse identice sau “gemene”(in engleza se foloseste termenul “twin-hulls”), ce sunt unite printr-o structura de baza, un fel de cadru rigid.
Forma de catamaran poate fi luata atat de ambarcatiuni mici de agrement, dar si de nave cu un tonaj destul de mare, ele putand folosi atat forta vantului(veliere) si/sau pot fi propulsate cu ajutorul unui motor.

Cuvantul catamaran provine din termenul “Kattumaram”, care s-ar traduce “lemn legat” in dialectul Tamil.

Catamaranele au fost introduse relativ recent in procesul de proiectare navala, atat pentru agrement, sport dar si pentru transport de pasageri.

Navele catamaran ferryboat, de mare viteza, au aparut la inceputul anilor ’70 in nordul Europei, mai exact in Norvegia pentru a face legatura rapid si sigur intre porturile ce brazdeaza tarmurile tarii fiordurilor.

Avantajele unei nave catamaran sunt:

  • Confortul pasagerilor la bordul unui navei este sporit, deoarce acceleratiile sunt mai mici;
  • Catamaranele pot naviga in ape mai putin adanci, datorita pescajului “distribuit” mai mic;
  • Spatiul destinat pasagerilor este mai generos intr-un catamaran, fiind si mai usor de amenajat de catre arhitectii navali;
  • Caracteristica navelor, de acest tip, ar fi ca sunt nave de viteza;
  • Catamaranele au o stabilitate ridicata in valuri pe toate directiile, se crede ca sunt greu de scufundat.

In proiectarea unui catamaran se are in vedere studiul “distantei optime” dintre cele doua corpuri scufundate, care creaza un sistem de val propriu si poate afecta structura de rezistenta dar si creste considerabil rezistenta la inaintare a navei, asta fiind o observatie specifica navelor multicorp.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!