Canoe vs Caiac - care este diferența?

Canoe vs Caiac - care este diferența?

Canoe, precum caiacele, au apărut cu mult timp în urmă - au fost primele ambarcațiuni ale oamenilor, cu excepția plutelor.

Canoele au fost printre primele bărci create de om din America, Africa, Asia de Sud-Est și Oceania. Cuvântul „canoe” provine din spaniolul „canoa”, care, la rândul său, provine din Caraibeanul „ka-no-a”, care înseamnă „a naviga pe apă”.

Ideea creării unei canoe a apărut la oamenii din paleoliticul târziu (acum 35-40 de mii de ani), probabil când au văzut un trunchi de copac plutind pe apă. Odată cu apariția primelor unelte primitive și a abilităților de a face foc, oamenii au început să scoată și să ardă buștenii de copac - pentru a da o formă exterioară primelor canoe. Aveau un corp în formă de fus. Canotajul se desfășura cu o vâslă cu o singură lamă în formă de lopată.

Mult mai târziu a apărut o canoe cu cadru acoperit cu piei de animale sau scoarță de copac. În Oceania au apărut și canoe cu vele și canoe cu stabilizator (echilibrator), asemănătoare catamaranelor moderne. Ei au jucat un rol cheie în colonizarea insulelor din regiunea Pacificului.

Canoe vs Kayak — what's the difference

Oamenii din Europa făceau și ei canoe, de exemplu, oamenii de știință au descoperit, că în Danemarca, oamenii foloseau canoe cu vâsle în perioada culturii Ertebelle (aproximativ 5300-3950 î.Hr.). Cazacii din Zaporozhi obișnuiau să facă așa-numiții „stejari” – canoe făcute din trunchiuri solide de copaci, pe care le navigau pe Nipru.

Prima fabrică care a produs canoe industrial a fost înființată în Quebec, Canada, în 1750. Uneori, canoele moderne construite într-un mod netradițional sunt numite „canadiene”.

Caiacul are și el o istorie lungă. Un caiac este o barcă de vânătoare îngustă și lungă folosită inițial de popoarele din Nord (eschimoși, aleuți, chukchi, inuiți etc.), lungime de până la șase metri, folosită pentru a urmări o pradă pe mare. Pentru a pune caiacul în mișcare s-a folosit o vâslă cu două lame la fiecare capăt. Utilizarea unei astfel de vâsle cu două fețe este o diferență cheie între caiace și canoe.

Cadrul caiacului era făcut din șipci subțiri de lemn sau os și acoperit cu piele de morse sau foci; deasupra era o trapă pentru vânător. O persoană stătea în interiorul carenei caiacului, sub nivelul apei, ceea ce a făcut această barcă mai stabilă.

Apele reci din mările și râurile nordice, unde se foloseau caiacele, au fost motivul pentru a folosi o „fustă” specială – o margine în jurul pasagerului, care oferă o oarecare protecție împotriva inundării cockpitului cu apă. Caiacul era periculos la răsturnare — stând adânc în carenă, era dificil pentru o persoană să părăsească rapid barca. Oamenii au inventat o tehnică specială pentru un astfel de caz - o rotire a unui caiac răsturnat cu un pasager prin utilizarea unei mișcări speciale a vâslei. Din acest motiv și din alte motive, caiacul era o ambarcațiune ușoară de vânătoare „individuală” de o singură persoană.

Canoe și caiac: ce au în comun

Canoe și caiace moderne sunt propulsate cu ajutorul unei vâsle și, în unele cazuri, de asemenea cu o velă. Există atât modele de canoe și caiace pentru o singură persoană, cât și pentru mai multe persoane. Ambele tipuri de bărci sunt folosite pentru drumeții pe apă, sporturi nautice, pescuit, vânătoare. Există modele din piele pe cadru, plastic, metal, canoe și caiace gonflabile. Atât canoe, cât și caiace, de regulă, nu au chilă, deși pot fi echipate cu stabilizatori speciali.

Există caiace care seamănă structural cu canoe - acestea sunt caiace sit-on-top, în care pasagerul nu se află în interiorul carenei, ci deasupra corpului caiacului, adică deasupra nivelului apei.

Care este diferența dintre o canoe și un caiac?

Principala diferență dintre un caiac și o canoe este vâsla. Padela unei canoe are o lamă în formă de lopată, este coborâtă alternativ în apă pentru a vâsli pe ambele părți ale carenei ambarcațiunii. Paleta de caiac are două lame la capete opuse.

What is the difference between a canoe and a kayak?

De asemenea, printre diferențe putem distinge următoarele:

  • Deschiderea unei canoe. Canoea seamănă cu o barcă tradițională cu vâsle. Într-un caiac, pasagerul stă în interiorul carenei (în cockpit) sub nivelul apei, pe un scaun cu spătar, iar într-o canoe stă într-o carenă deschisă pe un scaun sau pe un scaun special cu spătar. În canoe clasice, pasagerul stă pe fund pe un genunchi în timp ce vâsleste. Astfel, o canoe este o ambarcațiune mai „de vară”.
  • O canoe gonflabilă are capacitatea crescută de a menține linia de plutire datorită celor patru camere etanșe. În timp ce un caiac din plastic dur asigură capacitatea de a se menține pe linia de plutire datorită camerelor sigilate din interiorul carenei și a unei „fuste” în jurul pasagerului în cockpit. Să ne amintim „rularea de caiac”.
  • Canoele au, de obicei, o capacitate de încărcare mult mai mare, dar mai puțină stabilitate în condiții de vreme rea, deoarece centrul de greutate al unei canoe cu vâsle este mai ridicat (peste nivelul apei), iar într-un caiac sit-in, centrul de greutate este mai scăzut - sub apă. În același timp, caiacele sit-on-top au un centru de greutate ridicat.
  • Canoele au adesea o carenă care este aceeași pe ambele părți, datorită căreia puteți naviga în ambele direcții - tot ce trebuie să faceți este să vă întoarceți pur și simplu și să vâsliți în direcția opusă. Excepție sunt canoeele cu motor. Caiacele au întotdeauna o carenă care vă permite să vă deplasați într-o singură direcție.
  • Lățimea canoei este, de asemenea, mai mare decât cea a caiacelor.
  • Canoele sunt de obicei demontabile, modelele gonflabile de canoe sunt foarte asemănătoare cu bărci gonflabile cu vâsle sau cu motor, care pot încăpea în portbagajul unei mașini atunci când sunt pliate. Există și canoe sport clasice rigide realizate sub formă de modele skin-on-frame, sau cele care au coca solidă din aluminiu, lemn sau plastic. Caiacele pot fi, de asemenea, demontabile (caiace cu cadru cu o carcasă simplă, sau caiace cu cadru cu baloane gonflabile în interiorul carcasei) și rigide – sunt turnate din plastic.
  • În ceea ce privește dimensiunea, o canoe poate fi fie de o persoană, fie mai mare - canoele de luptă au ajuns la 30 de metri lungime, în timp ce caiacele, de regulă, sunt de una sau două persoane.

Ce să alegi — o canoe sau un caiac

Desigur, înainte de a face orice alegere, trebuie să decideți pentru ce anume aveți nevoie de ambarcațiunea dvs. Ambele tipuri de aceste bărci ușoare sunt excelente pentru recreere, călătorii, sporturi extreme, pescuit sau vânătoare.

Canoe

Canoele gonflabile moderne cu suport de motor au o capacitate de transport și de pasageri mult mai mare decât un caiac, iar dacă utilizați un motor exterior, viteza unei canoe pur și simplu nu este comparabilă cu viteza caiacelor.

Canoe gonflabile cu suport de motor sunt compacte în transport și depozitare, nu sunt inferioare bărcilor gonflabile convenționale cu vâsle sau cu motor, iar în unele aspecte le depășesc în performanța de conducere. Sunt grozave pentru traversări pe distanțe lungi pe apă deschisă.

Modelele sportive de canoe clasice au o carenă deschisă simetrică dintr-o singură bucată, nedemontabilă, în timp ce vaslește, pasagerul fie stă pe un scaun, fie stă pe un genunchi. O carenă simetrică bidirecțională face posibilă deplasarea în ambele direcții fără a întoarce barca.

Caiac

Un caiac are o mulțime de funcții pentru sporturi extreme, rafting pe râuri agitate (modele cu un cockpit sit-in), unde centrul de greutate este situat mai jos, o margine în jurul cockpitului protejează pasagerul de stropire și inundații. Modelele sit-on-top, în care pasagerul se află deasupra nivelului apei, sunt convenabile pentru pescuit și plimbări pe apă.

Caiacele sunt bune pentru a fi folosite în sezonul rece, deoarece sunt închise (modele sit-in). Caiacele sunt manevrabile la canotaj datorită paletei cu două lame. Caiacele pot fi cu un cadru demontabil, gonflabil sau din plastic solid – acest lucru le afectează în diferite moduri compactitatea în transport și depozitare, precum și performanța lor de conducere. De obicei, nu puteți instala un motor pe un caiac. Caiacele pot fi de una sau două persoane, cu un aranjament intern pentru pasageri în cockpit (modele sit-in) sau atunci când pasagerul stă deasupra carenei caiacului (modele sit-on-top).

Astfel, avand in vedere toate cele de mai sus, vei alege mult mai usor o barca pentru activitati in aer liber pe apa. Și dacă este o canoe sau un caiac depinde de tine.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!