Bărci din PVC — caracteristici principale, avantaje și dezavantaje

Bărci din PVC — caracteristici principale, avantaje și dezavantaje

Bărcile din PVC sunt bărci gonflabile, carena acesteia este realizată dintr-un material polimeric special. Principala caracteristică distinctivă a bărcilor din PVC este o carenă gonflabilă ușoară și are atât avantaje, cât și dezavantaje. Aceste lucruri și multe altele vor fi discutate în acest articol.

Prin ce diferă bărcile din PVC de alte bărci?

Avantaje

Bărcile gonflabile din PVC au principalul avantaj incontestabil față de bărci rigide - ușurință și mobilitate. Când sunt pliate, pot fi transportate în portbagajul unei mașini sau transportate într-o geantă sau rucsac special. Și o barcă din PVC umflată, complet echipată, poate fi transportată de 1-2 persoane pe o distanță scurtă. Fundul plat al bărcii gonflabile din PVC chiar și în prezența unei chile gonflabile face ca astfel de bărci să fie mobile în orice apă mică.

Barca din PVC nu are nevoie de un loc permanent de depozitare sau parcare la doc, poate fi depozitata cu usurinta in garaj, pe balcon sau in cabana. Modelele mici pot fi depozitate într-o geantă într-un apartament din oraș. Deși, este mai bine să țineți barca gonflabilă ușor umflată.

Avantajele bărcilor din PVC includ prețul acestora, care este de obicei mai mic decât prețul bărcilor rigide. Bărcile gonflabile nu necesită înregistrare pentru lungimi de până la 4 metri și puterea motorului de până la 10 CP.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al bărcilor din PVC este vulnerabilitatea carenei. Materialul carenei poate fi deteriorat in caz de agățare, de gheață și alte obiecte ascuțite, chiar si ars (dacă barca este parcată în apropierea unui incendiu sau surse de caldura puternica), perforat sau deteriorat în timpul pescuitului sau vânătoarei. Cu toate acestea, întreținerea țesăturii PVC vă permite să sigilați rapid zona deteriorată cu un kit de reparații standard. În plus, țesătura PVC modernă nu este atât de ușor de spart.

Din ce sunt făcute bărcile din PVC?

Materialul folosit de marea majoritate a producatorilor de barci gonflabile este policlorura de vinil multistrat sau PVC, ranforsat pentru rezistenta cu o plasa din fire de poliester. Aceasta este o țesătură polimerică sintetică, este mult superioară cauciucului în ceea ce privește proprietățile sale de performanță. PVC-ul este rezistent la uleiuri de motor și benzină, are o rezistență ridicată la uzură și nu este predispus la putrezire sau radiații ultraviolete, ceea ce este deosebit de critic vara în apă deschisă.

Există, de asemenea, materialul PVC nearmat, este mai ieftin și mai scăzut ca rezistență față de armat. Există bărci din țesătură de marchiză sau cauciuc. Sunt cele mai mici ca calitate și preț. Ele nu sunt luate în considerare în acest articol.

Densitatea PVC

Țesătura PVC are o densitate diferită, indiferent de numărul de straturi din structura țesăturii. În cele mai comune modele de bărci de la diferiți producători, densitatea materialului PVC este standard. PVC-ul de înaltă densitate este semnificativ mai scump, fiind folosit doar în anumite modele de bărci pentru condiții extreme – bărci de salvare, condiții arctice, utilizare militară etc. În plus, materialul mai dens face barca grea și costisitoare. Pentru majoritatea cazurilor de turism sau de pescuit, bărcile din PVC de înaltă calitate nu prea au sens.

Carena bărcii

Carena oricărei bărci gonflabile constă din tuburi / baloane gonflabile (pot avea mai multe secțiuni independente), fundul (poate fi întărit cu o podină rigidă, o punte laminată cu șipci sau o podea gonflabilă cu aer - punte de înaltă presiune), o pupă (din placaj sau aluminiu, pentru modele cu motor), chilă gonflabilă (pentru modele cu motor).

Tuburi / Baloane

Corpul bărcii este format din tuburi / baloane gonflabile. Baloanele sunt umflate cu pompa, au supape de suprapresiune pentru egalizarea presiunii. Baloanele bărcii gonflabile sunt împărțite în secțiuni etanșe, ceea ce conferă navei fiabilitate și, într-un anumit sens, chiar imposibilitatea de scufundare în cazul defecțiunii uneia dintre secțiuni.

Fundul bărcii

Fundul bărcilor gonflabile este adesea plat, realizat dintr-un singur strat de material PVC atașat la perimetrul dintre tuburi. Este întărită cu o tablă detașabilă specială – poate fi o tablă laminată din șipci din placaj acoperit cu peliculă rezistentă la umiditate, o pardoseală pliabilă (sole-book) sau o pardoseală din aluminiu cu stringere pentru o mai mare rigiditate. Există, de asemenea, podele gonflabile de înaltă presiune – Air-deck. Puntea rigidă oferă stabilitate carenei bărcii, face utilizarea acesteia mai sigură și mai funcțională – puntea inferioară nu alunecă, este convenabilă când vă concentrați asupra ei cu picioarele în timp ce vâsliți.

Suport de moto

Pe lângă carena din PVC cu perimetru închis, unele bărci gonflabile au o traversă rigidă pentru montarea motorului exterior. Crucea este atașată simetric și fără înclinare de materialul PVC din pupa bărcii. Traversa este din aluminiu sau placaj acoperit cu film rezistent la umiditate.

Chila

Bărcile gonflabile cu motor sunt echipate cu chilă gonflabilă. Servește pentru a adăuga stabilitate navei la viteză.

Concluzii

Așadar, am aflat ce este o barcă gonflabilă din PVC, cum diferă de o barcă tradițională rigidă, am luat în considerare avantajele și am menționat dezavantajele.

Despre alegerea unei ambarcațiuni specifice pentru nevoile dumneavoastră puteți citi în celălalt articol al nostru „Cum să alegeți o barcă gonflabilă: 6 sfaturi”, care descrie în detaliu criteriile de evaluare pentru diferite modele de bărci cu vâsle și cu motor pentru pescuit sau excursii cu barca.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!