11 Beneficii pentru sănătate ale consumului de pește

11 Beneficii pentru sănătate ale consumului de pește

Peștele este printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

Este încărcat cu nutrienți importanți, cum ar fi proteine și vitamina D.
Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corpul și creierul tău.

Iată 11 beneficii pentru sănătate ale consumului de pește, care sunt susținute de cercetări.


1. Bogat în nutrienți importanți

Peștele este plin de mulți nutrienți care majorității oamenilor le lipsesc.
Printre aceștia regăsim proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale.
Speciile grase sunt uneori considerate cele mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că peștii grași, inclusiv somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul, sunt mai bogați în nutrienți pe bază de grăsimi, cum ar fi vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi insuficient multor oameni.
Peștele gras se laudă, de asemenea, cu acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului și sunt strâns legați de un risc redus de multe boli.
Pentru a vă satisface cerințele de omega-3, se recomandă consumul de pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.

2. Poate reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral

Infarcturile și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai frecvente două cauze ale morții premature din lume.
Peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca.
Deloc surprinzător, multe studii arată că oamenii care mănâncă pește în mod regulat au un risc mai mic de atacuri de cord, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor de inimă.
Într-un studiu efectuat pe mai mult de 40.000 de bărbați din Statele Unite, cei care consumau în mod regulat una sau mai multe porții de pește pe săptămână au avut un risc cu 15% mai mic de boli de inimă.
Cercetătorii cred că tipurile de pește gras sunt și mai benefice pentru sănătatea inimii datorită conținutului lor ridicat de acizi grași omega-3.

3. Conțin substanțe nutritive esențiale în timpul dezvoltării

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare.
Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras omega-3 deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor.
Din acest motiv, se recomandă adesea ca femeile însărcinate și care alăptează să consume destui acizi grași omega-3.
Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur, care este legat de problemele de dezvoltare ale creierului.
Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce numai pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somon, sardine și păstrăv, și nu mai mult de 340 de grame pe săptămână. De asemenea, ar trebui să evite peștele crud și negătit, deoarece poate conține microorganisme care pot dăuna fătului.

4. Poate stimula sănătatea creierului

Funcția creierului tău scade adesea odată cu îmbătrânirea.
În timp ce declinul mental ușor este normal, există și boli neurodegenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer.
Multe studii arată că oamenii care mănâncă mai mult pește au rate mai lente de declin mental.
Studiile arată, de asemenea, că oamenii care mănâncă pește în fiecare săptămână au mai multă materie cenușie - țesutul funcțional major al creierului tău - în părțile creierului care reglează emoțiile și memoria.

5. Poate ajuta la prevenirea și tratarea depresiei

Depresia este o condiție mentală comună.
Se caracterizează prin stare de spirit scăzută, tristețe, energie scăzută și pierderea interesului pentru viață și activități.
Deși nu se discută la fel de mult ca bolile de inimă sau obezitatea, depresia este în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.
Studiile au descoperit că persoanele care mănâncă pește în mod regulat sunt mult mai puțin probabil să devină depresive.
Numeroase studii controlate arată, de asemenea, că acizii grași omega-3 pot lupta împotriva depresiei și pot crește semnificativ eficacitatea medicamentelor antidepresive.
Peștele și acizii grași omega-3 pot ajuta și alte afecțiuni mentale, cum ar fi tulburarea bipolară.

6. O bună sursă alimentară de vitamina D

Vitamina D funcționează ca un hormon steroid în corpul tău. Un studiu din SUA arată că 41,6% din populația are deficit sau are un nivel scăzută de vitamina D.
Peștele și produsele din pește sunt printre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Peștele gras precum somonul și heringul conțin cele mai mari cantități.
O singură porție de 100 grame de somon gătit conține aproximativ 100% din aportul recomandat zilnic de vitamina D.
Unele uleiuri de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina D, oferind mai mult de 200% din valoarea zilnică într-o singură lingură (15 ml).
Dacă nu aveți parte de mult soare și nu mâncați în mod regulat pește gras, vă recomandăm să luați un supliment de vitamina D.

7. Poate reduce riscul de boli autoimune

Bolile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul tău imunitar atacă și distruge din greșeală țesuturile sănătoase ale corpului.
Mai multe studii leagă consumul de omega-3 sau ulei de pește cu un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și o formă de diabet autoimun la adulți.
Unii experți cred că consumul de pește poate reduce și riscul de artrită reumatoidă și scleroză multiplă, dar dovezile actuale sunt în cel mai bun caz slabe.

8. Poate ajuta la prevenirea astmului la copii

Astmul este o boală comună caracterizată prin inflamarea cronică a căilor respiratorii.
Ratele acestei afecțiuni au crescut dramatic în ultimele decenii.
Studiile arată că consumul regulat de pește este legat de un risc cu 24% mai mic de astm la copii, dar nu s-a găsit niciun efect semnificativ la adulți.

9. Îți poate proteja vederea la bătrânețe

Degenerescența maculară legată de vârstă ( DMLV) este o cauza principala a tulburarii vederii si a orbirii care afecteaza in special adultii in varsta.
Unele dovezi sugerează că peștele și acizii grași omega-3 pot proteja împotriva acestei boli.
Într-un studiu, consumul regulat de pește a fost legat de un risc cu 42% mai mic de DMLV la femei.
Un alt studiu a constatat că consumul de pește gras o dată pe săptămână a fost asociat cu o scădere cu 53% a riscului de DMLV neovasculară („umedă”).

10. Peștele poate îmbunătăți calitatea somnului

Tulburările de somn au devenit incredibil de comune în întreaga lume.
Expunerea crescută la lumina albastră joacă un rol, dar unii cercetători cred că deficiența de vitamina D poate fi, de asemenea, implicată.
Într-un studiu de 6 luni pe 95 de bărbați de vârstă mijlocie, o masă cu somon de 3 ori pe săptămână a dus la îmbunătățiri atât în ceea ce privește somnul, cât și funcționarea zilnică.
Cercetătorii au speculat că acest lucru a fost cauzat de conținutul de vitamina D.

11. Delicios si usor de preparat

Peștele este delicios și ușor de preparat.
Din acest motiv, ar trebui să fie relativ ușor să-l încorporezi în dieta ta. Consumul de pește de o dată sau de două ori pe săptămână este considerat suficient pentru a obține beneficiile acestuia.
Dacă este posibil, alegeți pește capturat în sălbăticie, mai degrabă decât de la crescătorie. Peștele sălbatic tinde să aibă mai mult omega-3 și este mai puțin probabil să fie contaminat cu poluanți nocivi.
Somonul poate fi preparat copt, prăjit, la grătar etc. Se asortează bine cu o multitudine de legume și cereale.

Concluzie

Peștele este o sursă minunată de proteine de înaltă calitate. Speciile grase conțin și acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.

În plus, are numeroase beneficii, inclusiv protecția vederii și îmbunătățirea sănătății mintale la bătrânețe.

În plus, peștele este ușor de preparat, așa că îl poți adăuga în dieta ta astăzi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!